Islamic Widget

Saturday, 15 October 2011

INDAHNYA DUGAANAssalamualaikum wbt.

Pernahkah anda menghadapi masalah dalam hidup? Sudah tentu pernah bukan? Tiada seorang pun yang terkecuali dari menghadapi musibah dalam hidupnya. Bukan sahaja pernah malah setiap waktu, kita sering didatangi persoalan dan masalah hidup. Dugaan merupakan sahabat karib yang sentiasa menemani perjalanan hidup kita. 

Allah menguji seseorang itu kerana Allah swt mempunyai rahsianya tersendiri, sama ada Allah hendak tambah iman kita atau hendak uji sejauh mana keimanan kita.Dan kerana sesuatu ujian itulah yang membuka mata hati kita, yang mendidik kita supaya jangan mudah putus asa dengan kehidupan yang penuh dengan onak duri, ujian juga dapat mematangkan kita.

Kadang-kadang kita tertanya-tanya dan mempersoalkan kepada Allah swt kenapa kita diberi ujian yang berat sebegitu sekali sehingga kita terlupa pada siapa yang perlu kita mengadu segala masalah kita, pada siapa kita harus minta kembali kekuatan kita. Astagfirullah, lemahnya dan rendahnya iman kita. Tidak redha dalam menghadapi ujian yang Allah beri terhadap kita.

Allah menguji seseorang bukan kerana Allah benci kepada kita tetapi percayalah yang Allah sangat kasih kepada kita. Cuma kita sebagai hambaNya tidak pernah hendak bersabar dalam menghadapi ujianNya. 

“Demi Allah yang jiwaku di tangannya! Tidak Allah memutuskan sesuatu ketentuan bagi seorang mukmin melainkan ada kebaikan baginya dan tiada kebaikan itu kecuali bagi mukmin jika memperoleh kegembiraan, dia berterima kasih bererti kebaikan baginya. Jika ditimpa kesulitan dia bersabar bererti kebaikan baginya.” (Riwayat Muslim & Ahmad)

Subhanallah, tidakkah ini merupakan sebuah khabar yang menggembirakan? Tidak peduli apapun takdir yang menimpa kita, ia selalu bernilai kebaikan selama iman masih berada di dalam hati kita. Ya Allah, betapa daifnya kita bersangka buruk terhadapMu, padahal Engkaulah Al-Rahman dan Al-Rahim.

Jadi mengapa harus bersedih lagi. Bersabarlah dan sentiasa memohon pertolongan dari Allah Swt. Sesungguhnya Allah SWT tidak pernah jemu mendengar rintihan kita.Setiap dugaan yang melanda pasti ada penyelesaiannya. Yakinlah pada kekuatan diri. InsyaALLAH kita akan merasa kebahagiaan dalam dugaan. 


2 comments:

  1. nak jd follower..huhu.. xbleh pun?? heee~~

    ReplyDelete
  2. hidup ini xlari dr dugaan.. bnyakkan bsabar ye kawan.. :)

    ReplyDelete